- De 23-jarige Peter Banks verruilde een carrière in de politiek voor een dienstbaar bestaan in een kleine kerk in Engeland.
- De voormalige atheïst vond het idee eerst belachelijk, zegt hij.
- De jonge Brit krijgt een toelage van 600 pond (691 euro) per maand en de kerk voorziet hem van onderdak.
- Lees ook: Deze recruiter stuurt sollicitanten na een gesprek om 10 uur ’s avonds een sms-bericht om te testen of ze geschikt zijn voor een baan
Dit artikel in de ik-vorm is opgetekend door een redacteur van Insider op basis van een gesprek met Peter Banks, een 23-jarige Brit die een carrière in de politiek opgaf voor een opleiding als priester. Insider heeft documentatie van Banks over zijn opleiding en werkverleden geverifieerd.
Sinds ongeveer een jaar ben ik pastoraal werker bij een Anglicaanse kerk in een kleine gemeente in Engeland. Het is de eerste stap in het proces om een gewijde priester te worden.
Ik krijg vaak te horen dat het een ongebruikelijke stap is voor iemand die zo jong is als ik. En het was ook een grote verandering voor iemand die als buitenlander in Den Haag woonde, openlijk homo is en intensief had geïnvesteerd in een andere carrière. Maar toch heb ik het gedaan.
Aanvankelijk wilde ik een carrière in de internationale politiek
Foto: Peter Banks
Ik werkte voor de Liberal Democratic Party in het Verenigd Koninkrijk en D66 in Nederland.
Hoewel ik uit een klein dorpje in de buurt van Winchester in het zuiden van Engeland kom, ben ik naar Den Haag verhuisd om een bachelordiploma in internationale studies te halen. Daar begon ik voor het eerst serieus naar de kerk te gaan, vooral om met andere Britten te praten over de praktische aspecten van het leven in Nederland.
Rond 2019 vroeg de kapelaan van mijn kerk in Nederland terloops of ik er ooit aan had gedacht om priester te worden.
Ik vond het volkomen belachelijk, als iemand die als tiener behoorlijk atheïstisch was, homoseksueel is en zich aan het voorbereiden was op een heel andere carrière. Toch was het de kiem van iets dat ik niet meer uit mijn hoofd kon zetten.
Ik begon er met enkele andere mensen over te praten en op een gegeven moment – toen ik vanwege de Brexit terug naar Groot-Brittannië verhuisde – besefte ik: als er ooit een moment was, dan was dit het wel.
Hoewel het weinig betaalt, houd ik van mijn baan als pastoraal werker
Toen ik in november 2022 terugkeerde naar huis, ben ik gaan zoeken naar kerken waar ik zou kunnen werken. Daarbij heb ik Little St. Mary's in Cambridge een e-mail gestuurd. In december werd ik daar uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. In januari dit jaar ben ik er begonnen als pastoraal werker.
Hoewel het niet de makkelijkste periode is geweest – ik krijg een toelage van 600 pond per maand, of ongeveer 691 euro – heb ik er geen moment spijt van.
Ik verdien veel minder dan veel anderen, maar het is genoeg om rond te komen, omdat de kerk voor onderkomen zorgt. Hierdoor hoef ik eigenlijk alleen maar te betalen voor eten en uitgaan.
Als ik op dit pad doorga, zou ik niet zeggen dat mijn financiën en levensstijl riant zijn. Een leven dat draait om kerk en gebed loont gewoon niet. De meeste priesters hebben onderdak zolang ze in actieve dienst zijn van de kerk. Pensioen is daardoor voor veel geestelijken een verdwijnend vooruitzicht.
Zo ziet een typische dag in mijn leven eruit: mis, ochtendgebed, personeelsvergaderingen, soms een lid van de gemeente ontmoeten om thuis de communie te verzorgen, een preek schrijven en een avondgebed leiden.
Van dag tot dag zijn er kleine veranderingen, zoals het afleggen van huisbezoeken of het leiden van een koor, maar over het algemeen vind ik het geweldig dat het een routine is die waarschijnlijk al meer dan duizend jaar niet veel is veranderd.
Ik denk dat er veel misvattingen bestaan over mensen die voor de kerk werken. We zijn gewoon mensen: we maken grapjes, we vloeken, we drinken.
Wat betreft de manier waarop ik mijn homoseksualiteit verzoen met mijn betrokkenheid bij de kerk: de kerk waar ik deel van uitmaak, staat het homohuwelijk of de zegening van een burgerlijk huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht niet toe.
Maar binnen dezelfde familie van kerken zijn er anderen, zoals de Episcopale Kerk in de Verenigde Staten, de Episcopale Kerk in Schotland en de Kerk van Wales, die het homohuwelijk wel toestaan en zegenen. Er zijn veel geestelijken die LHBTI zijn en samenwonen met hun partners.
Je weet pas of iets wat voor je is, als je het probeert
Hoewel het werk aanzienlijk verschilt van al het andere dat ik ooit heb gedaan, kwam ik erachter dat veel van de vaardigheden die de kern vormden van mijn eerdere studie en werk – diplomatie, verzoening en spreken in het openbaar – nog steeds van pas komen als pastoraal werker.
In veel opzichten verschilt het niet zoveel van wat ik voorheen deed. Zowel politiek als geloof gaan over vrede en gerechtigheid. Het geeft mij veel voldoening om mensen te helpen dat te vinden, hopelijk door ze door alle pieken en dalen van het leven te begeleiden.
Er zullen nooit ideale omstandigheden zijn om je leven om te gooien en iets te proberen waar je altijd al nieuwsgierig naar bent geweest. Maar als je een brandend verlangen hebt om iets te doen, is er maar één manier om erachter te komen of het iets voor je is.